VETERINARSKA AMBULANTA

Stari grad, Dorćol, Beograd

Ulica Pančićeva 10

011 262 55 66, 064 111 66 36, 063 30 99 61

LABORATORIJA

Laboratorija „Vet Centra“ prva je veterinarska laboratorija u našoj zemlji koja je počela da radi  rutinske analize krvi i urina kod pasa i mačaka. Ogromne su prednosti kada laboratorija radi u okviru ambulante; ogledaju se kroz mogućnost brzog dobijanja rezultata, u optimalnom izboru vrste analiza, kao i sasvim tačnoj  interpretaciji nalaza i rezultata.

Laboratorjske analize podrazumevaju sledeće:

  • Hematologija –  skup parametara koji se uobičajeno nazivaju „krvna slika“; pored brzog dobijanja osnovnih nalaza upotrebom savremenog aparata, u mogućnosti smo da uradimo i tzv. „ručni razmaz“ i specijalnu dijagnostiku uzroka anemičnih stanja.
  • Biohemija – analiza krvnog seruma u cilju procene funkcionalnog stanja unutrašnjih organa (jetra, bubrezi, pankreas, metabolički pormećaji).
  • Pregled  urina – kompletan pregled obuhvata fizičko - hemijske osobine i pregled sedimenta; pregled urina ne pruža samo sadržajnu sliku o stanju urinarnog segmenta već i uvid u opšte zdravstvene poremećaje; često je zanemaren segment specijalne dijagnostike.
  • Citologija – analiza izraslina, promena na koži, telesnih tečnosti i tumora.
  • Koprološki pregled – analize fecesa (izmeta) pokazuju  da li postoje crevni paraziti i da li su mogući uzrok stomačnih problema. Rutinska analiza stolice obuhvata i antigen test na Đardiozu, sve češću stomačnu infekciju kod pasa i mačaka. Naglasićemo da smo u mogućnosti da uradimo i Bearman test kojim se dokazuje prisustvo plućnih crva.
  • Serološke analize – ovim analizama se pregledom krvnog seruma dokazuje postojanje infektivnih bolesti, kao što su dirofilarioza pasa (srčani crv), erlihioza, lajmska bolest, retrovirusne infekcije mačaka (FlV i FIV, tj. leukoza i «mačja sida»), virusne infekcije pasa (parvovirus, koronavirus, štenećak), lajšmanijaza.