VETERINARSKA AMBULANTA

Stari grad, Dorćol, Beograd

Ulica Pančićeva 10

011 262 55 66, 064 111 66 36, 063 30 99 61

STOMATOLOGIJA

Zubni kamenac – najčešći problem sa zubima

Periodontitis - najčešće oboljenje zuba kod pasa
Periodontitis je zapaljenje mekanog tkiva koje se nalazi između zuba i kosti vilice u kojoj je zub smešten (alveola). Pored izrazitog neprijatnog zadaha, periodontitis  kao bolan proces izaziva jak bol pri žvakanju, onemogućava igru pri kojoj pas koristi usta,  čini kod psa neprijatan subjektivni osećaj, što se manifestuje smanjenjem raspoloženja ili pak povećanom razdražljivošću. Periodontitis je gotovo uvek razlog  gubitka zuba kod starijih pasa.

Potvđeno je da bakterije iz obolelog periodoncijuma, stalno prodiru u cirkulaciju i čine važan mogući izvor infekcija srčanih zalistaka i zglobova. Hronična imunološka stimulacija kod  periodontitisa  može da dovede do oštećenja bubrega, nastanka neinfektivnih (reumatoidnih) zapaljenja zglobova i anemija.

Kako nastaje periodontitis? 
Prva karika u nastanku periodontitisa je nakupljanje zubnog (dentalnog) plaka koji mineralizuje pa nastaje zubni kamenac. Zubni  plak su naslage bakterija i organskih sasatojaka na zubima. Bakterije zubnog plaka izazivaju zapaljenje desni (gingivitis), njihovo povlačenje prema korenu zuba, razvoj "džepova" između desni i korena zuba (često ispunjenih truležnim materijalom),  i dalje zapaljenje periodoncijuma, koje vremenom dovodi  do gubitka koštane strukture alveole, i na kraju do  klimanja ili ispadanja zuba.

Male i patuljaste pasmine imaju sklonost ka razvoju periodontitisa jer:

  •  imaju  gusto "spakovane" zube u vilicama
  •  imaju plitak spoj desni i  zuba
  •  alveole su im srazmerno male i brzo budu razorene procesom
  •  jedu uglavnom mekanu hranu


Bolje sprečiti nego lečiti !
Ishrana abrazivnom hranom (da bi se tokom žvakanja uklanjale naslage plaka) - granulirana hrana. Obezbediti žilave poslastice i igračke za žvakanje.
Od najranijeg uzrasta (jako važno za male pse) naviknuti ljubimca da trpi čišćenje zuba četkicom za zube; usta ne moraju da se otvaraju, već se samo podignu usne i četkica nasloni na predkutnjake i kutnjake; ugao četkice u odnosu na zub treba da bude 45 stepeni, da bi se bolje očistili spojevi desni i zuba, kako na gornjoj tako i na donjoj vilici; nakon čišćenja četkicom zubi se mogu istrljati gazom koja je obavijena oko prsta. Veterinar će preporučiti medicinska sredstva koja mogu smanjiti stvaranje plaka (paste za zube, gelovi ili rastvori za usta).

I pored primene napred navedenih mera, nije retkost da ipak dođe do nakupljanja znatnih količina plaka ili kamenca. Blagovremeno uklanjanje ovih naslaga od strane veterinara sprečiće nastanak gingivitisa i periodontitisa i tako obezbediti zdrave zube i usta ljubimca, bolje opšte zdravlje i dug životni vek zuba.

Kako mi možemo pomoći?

Profilaktički tretman u smislu uklanjanja kamenca kada nema  periodontitisa nije komplikovan postupak. Određenim instrumentima i ultrazvučnim aparatom očiste se naslage između desni i zuba kao i sa čitave krunice zuba.

Retki su ljubimci koji su trpeljivi prema bilo kakvoj intervenciji u ustima, makar ona i ne izazivala bol (ultrazvuni aparat pravi neprijatnu senzaciju, ispušta vodu...).  Zbog toga je neophodno, da bi se intervencija kvalitetno obavila, da pacijent bude u opštoj anesteziji.

Tretman uznapredovalog peridontitisa je stomatološka intervencija koja nema preventivni karakter, to je terapeutska nužnost. U većini slučajeva potrebno je izvaditi jako rasklimatane zube, jer oni više nisu u stanju da obavljaju svoju funkciju. Prema činu uklanjanja ovakvih zuba ne treba imati odbijajući stav jer takvi zubi  nisu više deo organizma, bolesnim procesom već su na suštinski način odvojeni od  ostataka alveole. Rendgenski pregled vilice pre intervencije nam omogućava pravilan izbor koje zube treba ukloniti. Ostali zubi se očiste od naslaga koje u ovom slučaju zahvataju i vrat pa i koren zuba. Ponekad je potrebno pribeći određenim hirurškim tehnikama da bi obezbedili bolje prijanjanje jako povučenih desni na vrat zuba.

Dugotrajni periodontitis najčešće nije proces koji se može u potpunosti izlečiti.  Pacijenti sa ovakvim oboljenjem zahtevaju predaniju kućnu preventivnu negu uzimanje lekova i češće kontrole i profilaktičke tretmane kod veterinara, da bi im usta bila zdrava, bez zadaha, a opšte zdravstveno stanje bolje.